Kime

Kime er det viktigste av alle prinsippene i karate, og det er den mest typiske for systemet. Enkelt forklart kan man si at kime er maksimal spenning av muskler og fokusering av kraft, i et kort øyeblikk.

Kime er nært knyttet til pusteteknikk som det er skrevet om sener. For å få maksimal effekt ut av en karateteknikk må og skal den avsluttes med kime. Hele kroppen låses i det man avslutter teknikken. For å klare dette må karate-ka’en være helt avslappet før og etter kime. Det er spesielt viktig å være avslappet når man forflytter seg fra stilling til stilling. Det er først da man vil kunne flytte seg raskt. I det man har fullført kime, må man være klar til en teknikk og derfor slappe av igjen med en gang.

For å trene opp kime skal man konsentrere seg om å la kraften komme fra nedre magemusklatur ( hara) og så spre seg ut i resten av kroppen. Sterke magemuskler er en fordel.

Uansett hvor sliten man blir under en treningsøkt, må man avslutte teknikkene med kime. Å trene karate uten kime er meningsløst ettersom karate bygger på nettopp kime.